MENIUL ZILEI IN CLUJ sau LET’S BUSINESS LUNCH

 

Chiar și restaurantele mai spălate și-au dat seama că fără meniul zilei nu exiști. Nici un restaurant nu este prea up-market pentru meniul zilei și asta o dovedește succesul de volum pe care îl au cei care s-au aliniat. O mică descriere a ofertei: ce este meniul zilei ? De cele mai multe ori este un meniu compus din supă + felul 2, gătit astfel încât patronul să scoată un profit marginal chiar dacă îl scoate la vânzare cu 16 lei, de exemplu, pentru că se bazează pe volum. Face o oală mare de ciorbă și știe sigur că o vinde pe toată între 12:00 și 14:00. Dar distracţia nu constă în detaliile economice ale afacerii ci în detaliile fiecărei oferte, de aceea, hai să vedem câteva dintre acestea:
 


clip_image0011. Bricks – regele și împăratul meniului zilei – o duce atât de bine din masa de prânz, încât nu se mai întristează când vede la ceas de seară localul gol. Deși cu gândul asta a fost creat: să vândă sushi de bizon la niște fini oameni de afaceri, care bat palma peste o cină de cinci milioane. Dar suprasaturaţia este atât de mare la prânz încât nimeni nu pleacă nesatisfăcut și/sau curios să vină și la cină, atunci când se gătesc „mâncăruri pentru oameni mari”. Meniul este iscusit deoarece își lasă clienţii să aleagă la felul întâi dintre 2 supe și 2 salate, iar la felul 2 propune alte 4 alegeri, unele mai vârtoase, altele mai …de post. Bricks are succes pentru că nu scade niciodată standardul bucătăriei, indiferent dacă oferă pește cu polenta sau salată de năut cu roșii. Așadar, nu simţi că plătești mai puţin, sau că beneficiezi doar de jumătate din experienţă. Pe locul doi este varietatea. Bricks nu se codește să îţi gătească tocană de văcuţă în bere sau curcan cu sos de ardei copţi, iar la 21 de lei este pur și simplu o afacere pe care o vei face măcar o dată pe săptămâna, mai ales dacă lucrezi în zona. De menţionat că meniul nu se schimbă timp de o săptămâna, așa că le vei putea încerca pe absolut toate.

2.  Intim  –  adică Matei Corvin, zis “La Moșu” – un clasic al restaurantelor din oraș. In urmă cu 20 de ani era acel restaurant luxos la care năzuiau toţi tinerii să ajungă măcar o dată, în ziua de alocaţie, iar în urmă cu 50 de ani era un “self proclaimed” restaurant Femina, unde casnicele veneau la o cafea turcească la nisip în timp ce bărbaţii lor aduceau de la uzină o leafă mai mult decât suficientă pentru a alimenta acest trai de huzur decadent. Azi, oamenii muncii de toate sexele sunt primiţi la un “meniul zilei” care, pe lângă opţiunile fixe, ascunde și specialităţile zilei de care te poţi bucura doar dacă o întrebi codat pe doamna Gabi: “ce mai aveţi bun azi ?” Cam tot ce este pe meniul scurt este făcut cu mare simt de răspundere, astfel încât poţi gusta o varză a la Cluj sau o ciorbă de perișoare așa cum indică “sandamarinul”, vestita carte de bucate din perioada interbelică. Eu, personal, prefer ciorba de ciuperci, o prezenţă mai aparte în localurile clujene. În materie de felul doi, recomand un dish unguresc, gulașul de viţel cu nokedli (gălușcuţe călite cu brânză în tigaie). Gulyasul, chiar dacă nu este pe meniu, se poate negocia la jumătate de porţie, la preţ de meniul zilei, însă fără supă.
Ăsta fiind și farmecul restaurantului, posibilitatea de personalizare a meniului și de negociere a preţului. Dacă se face o precomandă, d-na Gabi pregătește chiar și vestitul vargabeles pentru desert, întărind imaginea de restaurant de familie, condus de la casa de marcat de ochiul vigilent al doamnei Mariana, de fiul dânsei, Istvan, de la postul de chelner multilingvist și de soţia lui, Gabi, șefa de la bucătărie. Niște oameni minunaţi și muncitori care nu și-au mai luat o vacanţă de 20 de ani de teamă să nu se strice afacerea în lipsa lor. Bravo lor ! Dacă bucatele tradiţionale vă dau dureri metafizice de ficat, puteţi cere de la bucătărie o “salată așa cum știe d-na Gabi” și veţi primi un castron de crudităţi și nuci, numa’ bun de rumegat o ora întreagă. Așadar, la Intim găsiţi de toate: bucate tradiţionale tratate cu simt de răspundere, suportul personalului aflat și în Consiliul de Administraţie al restaurantului și un meniu a la carte mai variat decât prevede legea. Despre meniul a la carte nu vom vorbi aici, dar conţine un itinerariu trans-frontalier ce adună laolaltă creveţi tailandezi, cârnaţi românești, paste italienești și fripturi argentiniene din vită românească. Acest ultim detaliu conturează o imagine completă a unuia dintre cele mai simpatice și pline de personalitate localuri din oraș.
clip_image002[1]
3. Maimuţa Plângătoare – un local corect, parcă luat din manualul corectitudinii culinare. Ca o carafă de vin, plină cu apă sfinţită, care nu ajută și nici nu strică, genul de restaurant care te prinde ca o plasă de siguranţă atunci când te lasă imaginaţia. Sau când nu mai găsești locuri altundeva. Nu mă înţelegeţi greșit, nu aveţi cum să o daţi în bară cu Maimuța, pentru că e regina bucătăriei executate corect și de data asta nu există nici un “dar”. Meniul “de business” se înnoiește zilnic și permite alegerea ciorbei din două variante propuse. Întodeauna plin, acest local te binedispune în mod corect cu un decor curat și cu un desert gustos. Foarte simpatică este și iubirea lor declarată pentru vin, în acest sens regăsindu-se in restaurant tot felul de snoave și reclame cu și despre minunata licoare. In ochiul publicului insa, Maimuta nu are o imagine de loc unde lumea vine să deguste vin, pentru că, de altfel, nici nu vine cineva aici pentru asta. Lumea vine aici la o cafea sau la meniul zilei. Din când în când mai vezi vreun profesor bătrân de la politehnică venit să parafeze transformarea unei note 4 într-un corect 7, cu vreo studentă mustăcioasa, viitoare femeie-inginer. Despre Maimuță nu putem zice nimic de rău, dar nici neapărat de bine, însă ţinem minte că, odată, chelnerul ne-a asigurat foarte trufaș că “chef-ul” are diplomă de la institutul alimentar, deci nimeni nu o să facă pântecăraie din pricina lipsei de școlarizare profesională a personalului de la bucătărie.
4.  Croisette – zis Croșet, acest Prâslea din Povestea Porcului a restaurantelor cu meniul zilei. Pentru că e Spânul cel Rău la cină, dar Făt Frumos la prânz, acest restaurant oferă dish-uri neașteptat de bibilite și 2 opţiuni pentru fiecare fel. Decor “plăcut”, după cum îl știm, servirea bună până la a fi exagerat de atentă câteodată, mâncare bună. Chiar și preţul este ok (20 de lei) dar cu toate astea, nu reușește să decoleze la ora cinei. Despre asta, puteţi citi aici.
clip_image003
5.   Colin’s – spune povestea hipsterului de Râșca al restaurantelor, Colin, probabil născut Toader, care și-a luat tichia de tanchist interbelic și s-a perindat prin lume de unde a adunat mingea lui Bob Marley si reţeta de chilli con carne a lui Fidel Castro. După multe sacrificii, a aflat și ingredientul secret al unui burger reușit: cartofii de Râșca ! Trebuie să declarăm că nouă ne place Colin’s, dar nu vara, pe terasa din cărămidă refractară unde nu te umbrește nici un pom (cu atât mai puţin seara, când în urechi îţi bubuie clinchetul succesului venit din glasurile galvanizate ale celor o sută de clienţi satisfăcuţi). Cel mai mult ne place la Prânz! Atunci când atmosfera este lejeră, “casual”, aerisită, liniștită, când bucatele sunt gustoase; mai ales că desertul este întotdeauna prăjitură cu mere!! Îmi place cum gătește hipsterul Colin – pune condimentele potrivite și știe să dreagă orice mâncărică, de aceea aș avea încredere să gust din orice de pe meniu.
clip_image004
Acestea fiind spuse, dacă mai aveţi locuri favorite pentru meniul zilei in oras, impărtăsi-ţi-le si cu noi. Altfel, s-auzim de bine, de mâncare bună, and Let’s business lunch!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s