EBEN EZER – sau unde să mănânci Muşchiulete în Cluj


1
Postare scurtă şi la obiect.

Ştiţi locaţia, Str Universităţii nr 3. Înghesuită undeva între cinema Arta şi fosta librărie a Universităţii. Pe vremuri aici se vindeau cremeşuri bune şi cafea ieftină, că era de stat. Inchis mult timp. Redeschis anul trecut, sub forma unui restaurant parcă pentru amanţi, întunecat înăuntru şi cu tablouri hidoase cu trandafiri pe pereţi. Specific italian, preţuri mari, “n-a dansat decât o vară”.Zilele trecute trecem prin zonă. Localul pare redeschis, are geamurile proaspăt spălate şi mese noi. Interior modest spre auster. Acum se cheamă Eben Ezer. Mă bucur in sinea mea, că a apărut un local unguresc mai pe Strasse, că vrabia Mangalica şi vinuri de Tokaji visează. Rezultă ulterior că numele este în ebraică. Urmează scuze către comunitatea maghiară şi cea ebraică din oraş, eu n-am fost bună decât la limbile latine. The rest is all Chinese for me.
Bun, deci ebraică. Sub nume, scrie clar restaurant-pizzerie. Confuzie maximă. Poate e fusion! Oricum sigur nu-i cu labneh, shakshuka sau pui cu rodie. Păcat!
Şi-au scos tablă neagră scrisă cu cretă albă pe trotuar, să advertorieze bunătăţile. Mă uit încruntată, ca un câine la oala cu ciorbă fierbinte. Nu înţeleg nimic din ce scrie pe tablă.
2
Cică muşchiulete de porc. Ar putea fi la plural, muşchiuleţe. Ceea ce înseamnă că pe restul meniului figurează supilici de pui, păpănăşei cu dulceaţă, antricoate de vită şi vărzuci călite?!

Sau ar putea fi muşchiulete. Ca-n Marin Preda, A lu’ Muşchiulete. Che iaşte muşchiuletele, I hear you ask. Nu ştiu, muşchiul de pe o vacă mai şmecheră. Sau un muşchi aşa, mai ţeapăn, aşa mi-l închipui. Scurt, dar ţeapăn. 
Am stat spre o juma’ de oră pe trotuar în faţa localului, ca un homeless oleacă retard, tot uitându-mă când în sus la firmă, când pe geam, când pe placă, şi apoi de la capăt.

Tot nu înţeleg locul ăsta. Eben Ezer înseamnă „stone oh help”. Aaaaa, ok!!! şi  mai e locul unei bătălii celebre între israeliţi şi filistini. Aaaaa, atunci bine. Serveşte pizza. Noh, bună mişcare! şi Muşchiulete. Noh, ăla nuş ce e. Iar la desert au „şoarec” de ciocolată. Pe bune, scrie pe placă. Eu una nu-s curioasă.

Inshallah!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s