DE CE ROMANIA: 6 motive şi jumătate să vizitezi Botoşaniul primăvara

 
Bine, recunosc! Dacă nu aveam rude în Botoşani probabil nu aş fi pus vreodată piciorul în acest târguşor. Şi rău aş fi făcut, de aceea vreau să vă luminez şi să vă şterg cu buretele, şi cu nişte poze prelucrate discret, orice preconceptie aţi putea avea despre Nordul Moldovei şi locuitorii ei.
Am mai zis-o şi o să o mai zic, Botoşaniul is probably the most under-rated city in the world. Ştiu, numai când zici numele, te gândeşti la o piaţă de ruşi gălăgioasă, la balcoane închise cu geamuri de autobuz, la oameni sărmani şi mai tot timpul abţiguiţi, la tramvaie ante-diluviene, la case în centru cu găini în curte, la rromi mulţi şi coloraţi, la ţigările Carpaţi de pe vremuri, azi produs de contrabandă peste Prut, şi la câte şi mai câte coţcării. Nu o să vă mint, să vă spun că nu e aşa. Dar o să vă spun că micul nostru târg e mult mai mult de-atât. Sau mai bine zis, că toate grozăveniile de mai sus nu fac decât să completeze un tablou desuet, şarmant, de provincie plină de viaţă, în care timpul trece altfel, în care oamenii sunt autentici şi caşul are miros de oaie adevărată, în care, dacă ai ochi să priveşti, vei găsi locuri de o frumuseţe aparte, veche, nobilă, patinată sub nişte apusuri minunate (cade cumva soarele la apus în oraşul ăsta, de ar tresări în mormânt toţi impresioniştii dacă ar mai trăi).

 DSC_0265~2~2 DSC_0284~2~2DSC_0339~2
Să o luăm gospodăreşte şi să vă spun de ce trebuie să vizitaţi Botoşaniul, mai ales primăvara:
1. Vegetaţia este o nebunie, odată cu încălzirea vremii. Oraşul este plin de magnolii care stau să plesnească, de parcuri verzi şi întinse, punctate de felinare romantic şi de statui care spun, mândre, povestea personalităţilor din oraş. Dacă faci o socoteală, s-ar putea să rămâi impresionat: Eminescu, Enescu, Iorga, Antipa, Ştefan Luchian, father Cleopa sau jenant de fericitul dar acum adormitul Patriarh Teoctist. Hm, ce zici? Parcă nu e chiar aşa de “o chicat o perjă-n glod” cum te-ai fi aşteptat.
DSC_0269~2DSC_0283~2
Curţile sunt pline de zarzări înspumaţi de flori, iar dacă ieşi un pic din oraş pe dealurile din jur, cum ar fi celebrii Codrii de Aramă, de care sigur ai auzit la ora de română acum mulţi ani, ai să dai peste “lanuri” întregi de leurdă verde şi suculentă, şi peste pajişti pline de ciuperci, zbârciogi şi timizii hribi cenuşii în special.
DSC_0291~2~2       DSC_9841
DSC_0369~2     DSC_0357~2
2. Pentru că nu o să mai întâlniţi nicăieri asemenea pieţe bogate, cu produse locale, mai mult sau mai puţin specifice, mereu proaspete, şi la aşa preţuri rezonabile. În fiecare dimineaţă, piaţa de peşte îşi deschide porţile la 6, cu cea mai diversă ofertă de vietăţi pe care vi-o puteţi imagina, de la scrumbiile de sezon, la ştiucă şi şalău, la nelipsitul crap burtos sau la somnul cel grăsan, la morunul cel suplu, la carasul rotunjor sau la mreana din poveste. Pe alese, vii şi încă mirosind a ape mâloase. Alături, hala de carne îşi începe şi ea activitatea, cu vită bună, oaie păscută la soare, purcei grăsuni, curci de casă, cu specialităţi exotice tip fudulie de bou, mare cât capul de labrador, sau urechi de porc afumate. Iar vizaviz, în hala de brânzeturi, am numărat cel puţin 7 varietăţi diferite de urdă. Caşul este moale şi bun şi miroase a iarbă şi lapte. Telemeaua e untoasă şi doar o idee sărată, smântâna curge galbenă şi îţi aduce aminte de frişca de casă din copilăria ta şi mai că îţi dau lacrimile. Nu mai zic de piaţa de flori, de legume şi verdeţuri, sau de piaţa ruşilor guralivi, unde efectiv s-a inventat conceptul “ace, brice şi carice”: clanţe, întrerupătoare, rimeluri L’Oreal, lanţuri de bicicletă, cafea nemţească, chei franceze, porţelanuri pictate cu flori ţiclam, cum le place lor, perdele de Paşcani, carpete cu sau fără răpirea din Serai, ţuică de mere şi vişine din vişinată, numai bune să faci cu ele “bombiţe” pentru musafiri ( sigur vi le mai aduceţi aminte), prosoape cu pattern tigru, ulei de motor, detergent Ariel de contrabandă, practic tot ce trebuie la casa omului. E puţin probabil, în oraşul asta, să rămâi vreodată fără ceva, orice…
DSC_0345~2         DSC_0290
 DSC_0287~2            DSC_0293~2
3. Arhitectura este absolut unică, şi pentru asta e de ajuns să ieşi un pic de pe străzile principale, să urci o pantă molcomă, poate două, şi să te afunzi pe străduţe, în cartiere de case desprinse direct din poveştile interbelice.
DSC_0307~2   DSC_0373~2
Case maiestuoase, care îşi duc ruina cu capul sus.
         DSC_0321~2DSC_0372~2  DSC_0342~2
Sau case mai norocoase, renovate cu grijă, sclipind mândre, cu inflexiuni de vopsea proaspătă, în lumina apusului.
       DSC_0325~2 DSC_0324~2 DSC_0320~2
         2015-04-11 21.36.54~2  DSC_0306~2  DSC_0326~2
Biserici vechi, ctitorite de domni şi domniţe, adăpostind comunităţi la fel de vechi, cu tradiţii ancestrale de care încă se ţine cu dinţii.  Armeni, lipoveni, evrei, români, un melting-pot absolut unic, vizibil şi azi în trăsăturile oamenilor, dacă ştii din ce unghi să îi priveşti, sau în farfuriile de pe masă, dacă a dat soarta cea bună peste tine şi intri în casele localnicilor la ceas de prânz, într-o duminică amorţită de aprilie, după slujbă.
      DSC_0370~2  DSC_0341~2         DSC_0337~2    DSC_0302~2  DSC_0331~2
Centrul vechi, practic fostul cartier evreiesc, este absolut senzaţional, mai ales acum că au reuşit să îi scoată pe amicii tuciurii care ocupaseră abuziv toată zona. Cel puţin au reuşit să îi scoată din clădirile de la stradă, să le renoveze frumos, si să le redea comunităţii, micilor magazine şi antreprenoriate, restaurantelor şi puburilor. Aici am văzut un club mic şi inimos, de aeromodelistică  pentru copii, magazine de biciclete electrice, şi un restaurant care era bun şi înainte, şi care acum probabil va fi şi mai bun căci însuşi Adi Hădean se îmbrăţişa în soare cu patronatul.
              DSC_0299~2   DSC_0296~2
               DSC_0301~2  DSC_0343~2
4. Botoşaniul mai ascunde şi o industrie textilă puternică, ce îşi trăieşte a doua tinereţe după ce era să sucombeze rigorilor economiei capitaliste, după Revoluţie. Cu ajutorul Domnului (căci nu trebuie să uităm că suntem în Moldova cea sfântă), botoşănenii noştri au înţeles cum stă treaba într-un final, şi fiind oameni iscusiţi şi buni meşteşugari, au reuşit să ridice de la sol câteva fabrici de textile care lucrează impecabil pentru export, şi care au şi magazine de prezentare, în oraş sau la gura întreprinderii. Calitatea produselor este cu adevărat de excepţie, şi dintre ele se remarcă în mod deosebit cele adresate bărbaţilor.
De câte ori aţi mers, doamnelor, cu jumătăţile mai bune, la cumpărat de pantaloni, în Zara spre exemplu, şi v-aţi tăvălit pe jos de râs de tiparele şi modele găsite, spre exasperarea concubinilor, complet demasculinizaţi, stând debusolaţi, în şosete, în faţa oglinzii, întrebându-se oare cui se adresează aceşti pantaloni bufanţi că nişte baloane în zbor, în partea de sus, şi mai strânşi decât un colat de balerin, în partea de jos. Nu am văzut pantalon care să pice mai firesc, mai anatomic şi mai elegant, decât pantalonii de la Formens, fabrica de pe Calea Naţională. Tot aici costume de seară cu adevărat stilate, în care nu arăţi ca un papiţoi, şi costume de in, de vară, genul Saharienelor care făceau furori în anii 70.
 DSC_0259     11160513_959602330741211_1463014555_n
Preferatele noastre sunt şi cămăşile slimfit impecabile din materiale fine, de la magazinul For Men de lângă Parcul Central (a nu se confunda cu fabrica), batistele de mătase, cravatele croşetate, mocasinii de piele întoarsă. Vorba domnului care stă acolo la pupitru, un sartorialist desăvârşit, “aici nu o să găsiţi cămăşi de vară cu mânecă scurtă”. Îţi creşte inima când vezi că afacerile merg, că se pleacă cu câte 4-5 plase, că oamenii au început să înţeleagă, şi mai ales că preţurile sunt rezonabile spre unbelievably good.
Anul asta am rămas plăcut surprinşi şi de oferta atelierelor locale de pantofi. Am găsit un display impresionant de modele “vestice”, piele, în combinaţii de culori şi texturi de mare angajament. Preţuri de producător. Se pare că, până la urmă, exportul a fost cel care a salvat bunul gust în Moldova.
                      DSC_0280~2  DSC_0267~2 11158204_959601934074584_1929656438_n
5. Dacă te-ai lămurit ce grozav e Botoşaniul din interior, stai să vezi ce te aşteaptă dacă ieşi din oraş. Ipoteştiul este la o azvârlitură de băţ, şi este cu adevărat un loc special. Restaurat atât cât trebuie, fără să piardă din aroma de “vechi” şi de “autentic”, este un loc de o pace deosebită. Primăvara, este înghiţit de o vegetaţie delirantă, şi să nu te miri dacă, după jumătate de oră, începi să vorbeşti în versuri meşteşugite, deşi, pe vremuri, era cât pe ce să nu treci clasa la literatură română.
  DSC_9841    DSC_2022
Iar dacă vrei să o arzi şi mai spiritual, într-o zi faci Suceviţa, Moldoviţa şi Putna. Lasă Voroneţul la întoarcere. Ştiu că le-ai văzut cu forţa, cel puţin de 3 ori, când erai copil, îngrămădit într-un autocar puturos, cu clasa. Dar du-te să le vezi acum, cu mintea ta de om mare, muncit pe la corporaţii, la ceas de seară când bate toaca, când soarele pică strâmb şi dumnezeiesc pe picturile de vest iar aerul e curat şi tare, ca să te încarci cu o energie ciudată şi liniştită, pentru cel puţin pentru o lună.
1    2
6. Iar dacă te interesează un entertainment mai lumesc, tot la o azvârlitură de băţ ai Pensiunea Cai de vis, pitită pe nişte dealuri micuţe cu vedere spre valea cea mândră, unde ai ghicit, o să întâlneşti nişte cai simpatici, ceea ce nu îi face mai puţin campioni. Cu ochiul meu ager de apărător al drepturilor animalelor, pot să jur cu mâna pe inimă că aşa condiţii probabil numai caii de la şcoala spaniolă de călărie din Viena au mai pupat. Poţi călări în manejul lor, sau să mergi la pas pe colinele dulci, şi să rămâi şi peste noapte ca să te înfrupţi din niscai bunătăţuri pregătite în foişor.
                     10247432_760000460701400_380408521911944303_n
Iar dacă vrei doar un pic de muzică şi de antren, nu are rost să cauţi mai departe de Popasul Cucorăni, unde poţi să mănânci pe terasa de vară sau chiar în livadă, în separeuri pe pietriş, sub meri luminaţi discret de felinare. Se lasă cu fripturi de batal, prepeliţe, şalău la grătar şi tot felul de nenorociri. Au bere Gosser cu lămâie, deci eu îi iubesc.
DSC_2062   DSC_9846
½ motiv – bonus, pentru care să vizitezi zona: dacă eşti a lucky bastard şi ai rubedenii în zonă, ceea ce înseamnă nişte ospeţe pantagruelice, indiferent că s-a născut sau a murit vreun personaj biblic în perioada respectivă. Sorgintea îţi garantează cea mai bună dulceaţă de cireşe amare, zacuscă de peşte, pască cu ciocolată, stufat de miel, ştiucă umplută, vin parfumat şi uşor spritzat şi nuci la tavă, perpelite cu puţină sare. Eu una nu mă plâng!! Sper doar, dacă vă conduc roţile vreodată prin imprejurimi, să vă placă şi vouă la fel de mult.

 

O să îţi placă România!!!!!

                  DSC_9727    untitled  DSC_0366
Travel tip: au un cinematograf vechi, acoperit de graffiti, pe pietonala centrală, unde am văzut că rulau într-o săptămână filme pe care în Cluj le vezi poate o dată în an, la TIFF. Acolo erau la liber, şi nu, Fast and Furious 7 nu era printre ele. Respect!!!
                                 DSC_0266~2

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. PD Media spune:

    O sa incerc la anul tnx!

    Apreciază

  2. Diana spune:

    Multumesc din suflet pentru modul in care ai facut aceasta descriere. Urmeaza sa fac o plimbare la Botosani unde ar trebui sa combin utilul cu placutul. Excelente informatii pentru mine………………deja ma vad la brat cu sotul meu prin parcul Eminescu. Nu vor fi copacii infloriti dar voi profita din plin de sfaturile tale. Zile bune si frumoase prin Romania!!!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s