DE CE ROMANIA: MĂLÂNCRAV

Mălâncrav este un sătuc aruncat și uitat de lume între niște dealuri verzi și blânde, la vreo 20 km de Sighișoara. Și ca într-un basm românesc, Mălâncravul îi pică cu tronc prințului Charles, care se încordă, cumpără conacul în ruină, care se degrada în tăcere în mijlocul satului, și încă vreo 4 case, și mai scoase și alți galbeni din punguță sa le repună pe picioare și sa le redea gloria de altădată. Conacul are câteva hectare bune de livada de meri și o mica fabricuță de suc de mere, din care poți să îți cumperi și sa îți duci acasă, sa sorbești ca boierul.

Langă conac, biserica evanghelică înfruntă timpul cu zidurile ei fortificate, încă de pe la 1400. Înăuntru e o răcoare ancestrală, iar picturile sunt superbe, deși mare parte din ele au fost acoperite de 2 straturi de var, varul alb și neiertător al greșelilor istorice.

La numărul 335, una din casele de oaspeți restaurate de fundația Mihai Eminescu, prin care acționează prințul salvator, isi așteaptă oaspeții cu porțile deschise. Camere albe, cu mobilier autentic, cergă și sobă, cu flori la geam, încremenite în timp. Șopron înalt de lemn cu șezlonguri și lumânări, pentru petreceri la ceas de seară.

Și o masă îmbelșugată, la loc ferit, sub oblăduirea unei doamne inimioase și purtătoare de iie, care te așteaptă cu un braț de sovârf în vază și cu bucate alese: supa de găină, tocaniță de vițel, purcel cu gălușcuțe, salată cu roșii de grădină și ceapă, piure bun de casă, plăcinte cu brânză dulce, cafele cu lapte gras și smântânit, sirop de cireșe amare, dulceată de mure, vișinată de casă și vin alb, sprințar.

Intre feluri, aflăm cum vine Charles în sat, aproape neanunțat, în cizme de cauciuc și botă, ca un țăran de rand, și i se mai năzare sa meargă în vizită la țesătoreasa satului, la povești, de îi stă inima femeii când se trezește cu piciorul de Alteță în bătătură. După masa vine pe nesimțite, cu bâzâit de albine. Nimic nu tulbură liniștea verde și molcomă. Un sat fără semnal la telefon, numai bun pentru a te pierde pe dealuri, în livezi si printre povesti pe înserat, despre conace, sași și prințese. 25 de euro, cazarea pe noapte, de persoană, în casele Fundației, și 10 euro de persoană o masă cumsecuvine, cu 3 feluri și toate băuturile pământului.

Mergeți la Mălâncrav. Ca prințul nu e prost!!!

Chestiuni practice

Mălâncrav stă pitit între dealuri, la 96 de km de Sibiu, şi la 25 de km de Sighişoara. Din Sighişoara, de exemplu, se merge pe drumul de Mediaş şi se traversează Daneş, unul din cele mai frumoase şi harnice sate pe care le-am văzut vreodată, plin de flori, cu pavaje curate, porţi mândre şi oameni gospodari. Apoi ajungi în Laslea, iar de acolo urmăreşte indicatoarele ce te îndrumă spre Mălâncrav. Drumul este foarte bun şi străbate o zonă frumoasă, lină şi înverzită, complet pustie.

Dintre satele de suflet ale lui Charles, poate că acesta este cel mai puţin cunoscut sau vizitat, cu siguranţă nu la fel de faimos ca starleta Viscri. De acord că nu ai ce face aici mai mult de un weekend, decât dacă te-ai săturat de lume, musteşti de talent, şi vrei să scrii romanul vieţii tale, sau măcar al unei alte vieţi, una mult mai interesantă decât cea care te-a mânat să te retragi pe coclauri. Dar pentru câteva zile de circuit, zona este ofertantă, şi cu siguranţă îţi va deschide o fereastră spre alte vremuri, alte locuri.

Conacul Apafi a fost menţionat istoric, pentru prima oară, undeva în secolul XIV, şi a cunoscut timpuri propice şi prolifice, în secolele XVII- XVIII. Munca dusă în anii recenţi, de restaurare şi decorare, trebuie să fi fost a naibii de minuţioasă, făcută cu specialişti şi meşteri locali. Conacul respiră, în sfârşit, gloria de altă dată. Se poate sta peste noapte şi aici, dar şi la casele renovate din sat, cum am făcut noi.

Pentru programare, care e vitală, scriei Andreei, la andrea.rost@gmx.net, sau sun-o la  0723 150819, pentru a stabili detaliile vizitei tale.

Vizitează şi impresionanta biserică săsească fortificată, ce datează din 1350, de altfel singura biserică din Transilvania ce păstrează, încă intacte, frescele originale din perioada medievală. Cumpără suc de mere bio de la făbricuţa din curtea ei, plimbă-te pe moşie, ascultă tăcerea satului, întreruptă doar de bâzâit de albine, şi respiră un aer vechi, curat şi tare.

O să îţi placă România!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s